Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.
 

Endodontologie

Iedere tand of kies heeft één of meerdere (wortel)kanalen. Tandartsen noemen dit de pulpa. De pulpa is levend weefsel en bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Aan de pulpa kunnen ziekten ontstaan, bijvoorbeeld ontstekingen. Dit kan problemen veroorzaken voor de tand of kies, maar ook voor het kaakbot.

Het stellen van de diagnose, het voorkomen én behandelen van deze ziekten noemen we endodontologie, een apart onderdeel binnen de tandheelkunde. Tandarts-endodontologen hebben zich gespecialiseerd in endodontische behandelingen. Na hun studie tandheelkunde hebben ze hiervoor een extra opleiding van drie jaar gevolgd welke leidt tot een officiële erkenning als tandarts-endodontoloog. De tandarts-endodontoloog Wilhelm Zerbst van onze pratkijk is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie. Deze erkenning wordt elke vijf jaar getoetst door middel van een intercollegiale visitatie en staat onder controle van een commissie die de kwaliteitsstandaard bewaakt.

 

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

 

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

 

De wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

 

 

 

1) De kies is open gemaakt

2) De wortelkanalen worden schoongemaakt met een speciaal vijltje.

3) Wortelkanalen zijn afgesloten met vul-materiaal en de kies is voorzien van een vulling

4) Geruime tijd later is de ontsteking verdwenen

 

De levensduur van uw tand of kies is gebaat bij een goede vulling of kroon. Tijdens het consult zullen we u ook uitgebreid informeren over de benodigde restauratieve behandeling na de wortelkanaalbehandeling. Een eventuele kroon kan gewoon weer bij uw eigen tandarts worden uitgevoerd. Om het resultaat van de endodontische behandeling vast te stellen zien we u een jaar na de endodontische behandeling graag nog eens voor een controle.
 

FAQ

Wat is een tandarts-endodontoloog?

Een tandarts-endodontoloog (T-E) is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen, de behandeling van tandletsels en verder alles wat met de zenuw van uw tanden en kiezen te maken heeft. Na de gewone tandartsenstudie, die minstens vijf jaar duurt, heeft de tandarts-endodontoloog een vervolgopleiding van drie jaar afgerond. Alle Nederlandse tandarts-endodontologen zijn erkend door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (www.nvve.com).

 

Hoe werkt de verwijzing?

Nadat wij van uw tandarts een verwijsbrief hebben ontvangen nemen wij contact met u op om een afspraak voor een eerste consult te maken. Tijdens dit consult, dat ongeveer 15 tot 30 minuten duurt, worden uw gegevens gecontroleerd, uw gebit onderzocht en indien nodig één of meer röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand hiervan worden verschillende behandelmogelijkheden met u besproken.
Daarna wordt desgewenst een afspraak voor behandeling gemaakt. U ontvangt van ons een schriftelijke kostenbegroting voor deze behandeling. Indien er erge haast is voor de behandeling kan deze direct worden ingepland. U ontvangt dan wel van tevoren een kostenbegroting die u voor accoord dient mee te nemen.

 

Hoe lang duurt de behandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een nauwkeurige behandeling die onder de microscoop wordt uitgevoerd. We streven er naar om de behandeling in één keer af te ronden. Gemiddeld duurt een behandeling daarom anderhalf tot twee uur per tand of kies, hoewel kortere en langere behandelingen ook voorkomen.

 

Na de behandeling, wat dan?

De levensduur van uw tand of kies is gebaat bij een goede vulling of opbouw, direct aansluitend aan de kanaalbehandeling. In verreweg de meeste gevallen zullen we dan ook meteen zo’n vulling of opbouw maken. Wanneer een kroon noodzakelijk is, is het belangrijk om na de behandeling verdere afspraken hiervoor met uw eigen tandarts te maken.
Uw tandarts ontvangt van ons een verslag van uw behandeling, samen met de röntgenfoto’s die gemaakt zijn.

 

Wat moet ik doen bij napijn?

Na de behandeling kan wat napijn optreden. Deze duurt niet lang en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken. U krijgt na afloop schriftelijke informatie mee met telefoonnummers waar wij voor vragen en overleg – ook buiten de praktijkuren – te bereiken zijn.